• Ana Sayfa
  • Blog RSS
  • Yorumlar RSS
  • ..
Blue Orange Green Pink Purple

Seç birini

del.icio.us Google Reader FriendFeed Twitter Facebook Xing LinkedIn YouTube Vimeo Dailymotion Flickr Picasa Last.fm Ziki

Televizyon izlemenin yeni yolları

İnternet her derde deva, hatta yılların eğlencesi televizyonun bile yeni adresi.
Çok yakın gelecekte kablo tv sağlayıcıları hizmetlerini internet üzerinden vermeye başlayacak.

laptop.tv.houseİletişim teknolojilerinin ilerlediği yol, alışkanlıklarımızı da değiştiriyor. Yeni baştan şekillenen yaşam biçimleri, mekana ve hatta eşya bağımlılığına zorunluluğu ortadan kaldırıyor. İletişim yolunda atılan en büyük adım olarak nitelendirilen telefon bile artık, başlangıçtaki yolundan çoktan çıktı, başını aldı gitti bile. Günümüzde iletişim ses, mesaj, veri ve görüntü gibi dört kollu bir dev olarak, tüm işlevini internete devretti, devretmek üzere. Raporlar 2010’dan itibaren, ses ve yayın teknolojilerinin yolunu kablolardan kurtarıp tamamıyla internete yöneleceğini söylüyor.

Arama motoru hizmeti ile başlayan Google, sürekli büyümeye devam ederek Google ağının internetin her bacağında olması için hızla çalışmaya devam ediyor. Astronomik bir bedelle YouTube aldıktan sonra herkesin daha dikkatli izlediği Google, geçtiğimiz ay da Grand Central Communications şirketini satın aldı. Bu satın alma haberi ülkemizde de YouTube kadar ses çıkarmadıysa da yakında herkesin haberi olacak. Çünkü GCC, internet telefon hizmeti veren bir şirket. Skype’ye rakip geliyor. Telefonu da internete kaptıran iletişim sektöründen sonra, sıra TV’de. Google da tıpkı yeni rakibi olduğu Skype’nin kurduğu Joost gibi, internet ağlarında kendi kanal platformunu devreye sokacak.

Gördüğünüz gibi internet kendini geliştirmeyen veya çağın hızına ayak uyduramayanların korkulu rüyası olmaya devam edecek. Televizyon yayıncılığında dijital karasal yayınlara bile yeni yeni geçiliyorken, geniş bant internetin Wimax gibi kablosuz olarak sunulduğu pek çok yerde şimdiden bir işlevi kalmayacak.

Yeni kahramanlar dizilerden
Hobilerim; Kitap okumak, müzik dinlemek, DVD film&konser seyretmek,  internetten indirdiğim dizileri izlemek.....
Artık hobilerini sayanlar arasındaki bilgisayar ve interneti yoğun olarak kullanan kişiler hem hobilerine bilgisayarı ve interneti eklemiyorlar hem de TV izlemek yerine internetten dizi izlemek diyorlar. Yeni kahramanlarını bizim jenerasyon gibi (70-80’ler) çizgi romanlardan, çizgi filmlerden değil, televizyon dizilerinden almaya başladılar: 24’un Jack Bauer’ı, House M.D.’nin Doktor G. House’u, Lost’un John Locke’u, Sawyer’ı, Heroes’un Hiro’su gibi... Stan/Kyle ve Jericho’yu da unutmamak gerek.

“Televizyon izlemek” denildiğine, parlak ışık yayan bir kutunun önünde oturmuş insanlar olarak akıllara gelen görüntü de yok olmak üzere. Son iki yıl içersinde özellikle TV dizilerini takip eden izleyiciler, kanalların yayın çizelgesine uymak istememeleri ve reklam politikalarına karşın, internetten ücretli indirdikleri veya ücretsiz “web streaming” yöntemiyle dizileri, istedikleri zaman peş peşe bölümler halinde ister televizyonlarından, isterlerse de bilgisayarlarından izleyebiliyorlar.

“Web Streaming” sistemi, internette bir ağ içersinde yer alan ses veya video dosyasının, bulunduğu makinenin IP’si üzerinden yayınlanması işlemidir. Bilgisayarın başındaki izleyici, ses veya video dosyasını izlerken aslında eş zamanlı dosya verilerini de bilgisayarına indirir. YouTube sitesindeki videolar da aynı şekilde “Web Streaming” olarak yayındalar.

Live! Earth konserleri
Küresel ısınmaya karşı mücadele etmek amacıyla 7 Temmuz 2007 tarihinde yapılan Live Earth konserleri, 7 kıtada 24 saat süren müzikle ve Black Eyed Peas, Bloc Party, Bon Jovi, Chris Cornell, Genesis, Joss Stone, Linkin Park, Madonna, Metallica, Michael Nyman, Red Hot Chili Peppers, Rihanna, Roger Waters, Sarah Brightman, Shakira, Smashing Pumpkins, Snoop Dogg, The Police ve UB40 gibi farklı müzik türlerindeki dünyanın en iyi 150’den fazla müzisyenin katılımıyla insanları, kuruluşları ve hükümetleri iklim krizine bir çözüm bulmaları için birbirine bağladı.

Bu dev küresel müzik etkinliği bu yıl bir yeniliğe de imza attı. Dünyanın dört bir yanındaki konserler aynı zamanda liveearth.msn.com internet sitesinden canlı olarak verildi. Adına yakışır biçimde Live! olan bu konserleri evlerinden çıkmadan, Londra’ya, Washington DC’ye, Pekin’e, Sidney’e, Hamburg’a, Johannesburg‘a ve Tokyo’ya uzanan internet bağlantıları sayesinde herkes rahatça izleyebildi. Konser alanlarındakiler, internetten seyredenler ve televizyon başında izleyenlerle birlikte 2 milyardan fazla insana ulaşıldı.

İnternette kimler var?
İnternet telefon hizmetinde dünya öncüsü Skype'ın kurucularından yeni bir internet hizmeti olan Joost.com, internet üzerinden istediğiniz televizyon programını, arzu ettiğiniz saatte, ücret ödemeden izleyebilmenizi sağlıyor. Paramount Pictures, Warner Bros yayınlarından, haber kanallarına,  Transformers’ın Generation 1 çizgi filmlerinden, klasik filmlere, MTV, VH1’dan 2007 NHL Playoffs maçlarına kadar televizyon yayınlarını veriyor.

Şimdilik test yayınlarının son evrelerinde olan Babelgum ise daha çok online “home video”lara yer veren ama bunu YouTube ve MSNLive gibi can sıkıntısından duvarda gölge oyunu yapanların, köpeğini kedisini çekenlerin, liseli kızların videolarına yer vermeden yapacak. Kısaca içerik seviyesi yüksek olan videolarla zenginleşecek bir oluşum hedefleniyor. Mesela Türkiye’ye de geçen günlerde gelen ünlü yönetmen Spike Lee’nin "Jesus Children of America" adlı kısa filmi özel olarak ilk defa Babelgum.com’da yer alacak.

iTunes, Joost ve Babelgum gibi yasal hizmet veren siteler olmasına karşın, Türkiye’den bu sitelere “web streaming” erişimimiz olmadığından, program/dizi bölümlerini satın almak veya da ne yazık ki mümkün olmuyor. Aynı şekilde ABC, CBS, CW, FOX, NBC gibi ABD’de birçok televizyon kanalı yayınlarını ücretsiz olarak internet üzerinden sunuyor olsa da, sadece kendi ülkelerinin sınırları içersine yani ABD’ye kayıtlı IP adreslerinin siteye bağlanmasına izni veriyorlar. Elbette bunun da çareleri mevcut. Televizyon kanalları programlarını ve dizilerini internetten de yayınlarken, aynı zamanda sadece “webisode” yani internete özel yayınlanan dizilere veya dizilerine alternatif bölümlere de yer veriyorlar.

Web + Episode = Webisode
“Webisode” Web ve Episode kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan yeni bir internet kavramı. ABD’nin yeni yayın politikalarıyla, ratinglerini beğenmedikleri dizileri sonlandıran kanalların, diziyi izleyen hayranları tarafından daha fazla rahatsız edilmemek için yayınlanmayan bölümleri “episode” internette izlenmeye açıyorlar. Özellikle takip ettiğim Vanished ve Drive dizilerinin devam bölümleri FOX kanalının internet sitesinden yayınlandı. ABD’de de yayında iken reytinginin düşüklüğünden diziyi iptal eden FOX TV, buna mukabil internetten de ABD dışından bağlanan dizilerin hayranlarına izlemeleri için izin vermedi.

Uzaktan kumandadan daha iyi
Sunucularında herhangi bir video dosyası bulundurmayan TV Links sitesi, başka siteler altındaki dizi, film, video klip gibi dosyaları indeksleyerek izlemenizi sağlıyor. Yine web streaming ile videoları diğer sitelerden çağırarak izleten sistemde öncelikle bilgisayarınıza “Divx Web Player” eklentisi yüklemeniz gerekiyor.  www.tv-links.co.uk

Türkiye’nin de Sipru’su var
Doğuş Yayın Grubu’nun yeni internet yayın platformu projesi olan Sipru, şimdilik test aşamasında. Mevcut olan televizyon yayınlarını internet bağlantısıyla izlemenizi sağlıyor. Belki test aşaması tamamlandığında, CNBC-e ve e2 kanallarında yayınladıkları dizilerini, izleyicilerinin internetten istediği zaman izleyebilmelerini sağlar. Elbette bunun için Türkiye’nin de genişbant internet hızlarını dünya standartlarına yükseltmesi gerekiyor. Yoksa stabil bir hızda seyretmeyen maksimum 2mbit olan internet bağlantılarımız ile ancak YouTube izlemeye devam edebiliriz.

Yazılımı içersinde sadece TV kanalları ve radyo istasyonları bulunmuyor. Siprumetre gibi kullanıcıların izlenilen programa oy vererek programın reytingini gerçek zamanlı olarak belirleyebildiği interaktif uygulamalar da mevcut. Kullanıcı belirli 5 dakika aralıklarla aynı programa oy verebiliyor.

Sipru internet üzerinden gerçek zamanlı olarak NTV, CNBC-e, e2, NBA TV, EUX TV, Kime Diyorum Ben, MTV, TV8, PowerTürk TV ve Fashion TV kanallarının seyredilmesini, NTV radyo, Radyo N101, Radyo EKSEN ve Rokket FM radyolarının dinlenmesini, güncel haberlerin akışının ve Borsa-Döviz yatırım araçlarının günlük fiyat değişim verilerinin takibini sağlayan, hava durumu güncel bildiren kullanımı kolay, P2P “peer to peer” teknolojisiyle çalışan bir uygulama.

P2P teknolojinde, sisteme ilk giren kullanıcı direkt olarak ağa bağlanıyor, bundan sonra gelen kullanıcı bu ilk kişiden yayını alıyor. Üçüncü kişi de bu ikisinden. Böylece sistem bir ağaç gibi dallanarak büyüyor. Sistemden biri çıktığında bu kişiye bağlı olan diğerleri ya diğer kullanıcılara yada direkt olarak ağa bağlanarak yayın almaya devam edebiliyorlar.

Kullanıcısı olmak için internet sitesindeki formu doldurmanız gerekiyor. Formu gönderdikten sonra Sipru’yu bilgisayarınıza yükleyebileceğiniz linki sizinle paylaşıyor. Sipru

Hepsi-Bir-Arada teknolojiler
Geleneksel televizyon, teknoloji altyapısı ileri ülkelerde daha az rağbet görecek, bu çok açık. Çünkü yaşadığımız yeni çağda bir gün için 24 saat geçerli olsa da, zaman her zamankinden daha da hızlı ilerliyor. İnsanlar kısıtlı zamanlarını iyi kullanmadıkları takdirde hem dünyanın gerisinde kalıyor hem de nimetlerinden tam olarak faydalanamıyor. Bu yüzden insanlar, TV yayıncılarının belirlediği saatlerde sevdiği programları ve dizileri izleyebilmek uğruna eve tıkanıp, günlük işlerinden ve özgürlüklerinden kısıtlamayı tercih etmiyorlar. İnternetten indirmeyi ve kendilerinin belirleyeceği saatte ve yerde daha sonra izlemeyi pratik buluyorlar.

Tüketici elektroniğinde de birbirinin alanına giren cihazlar ilk önce garip karşılanmış, kullanıcıları tarafından kabul görmeyecekmiş gibi tüketiciler yönlendirilmeye çalışılmıştı. Ama bu düşüncelerin hepsi inanılmaz sürede hükümsüz kaldı. Tüketici açısından bakıldığında ise, bunun tam tersi olarak birden fazla fonksiyonu içeren cihazlar veya hizmetler çok daha çabuk benimsendi. Kişisel video kaydedicili televizyonlar, dijital kart okuyuculu harici medyaları okuyabilen DVD oynatıcılar, fotoğraf çeken ve medyaları çalabilen cep telefonları, TV anteni takılabilen dizüstü bilgisayarlar günümüzde en popüler modelleri oluşturuyor.

İnternet teknolojisi, insanoğluna sağladığı avantajlar bakımdan ucu bucağı olmayan bir evreni -imkanlar dahilinde- parmaklarının ucuna kadar sunuyor. Kaynaklar bakımından da sonsuz olan bu evrene hizmetlerini inatla taşımamış olanlar ise gelecekte de var olamayacak.

Seda İrengü Özmen / Home & Technology Ağustos 2007
Makale / Teknofokus

Read More 0 yorum | Yazar seda irengü özmen | edit post

Kadınların teknolojiye ilgisi, erkeği yendi

Teknolojinin cinsiyeti yok ama, tüketici elektroniğinde müşteri odaklı ürünler her gün yenileniyor.

women-tech (Custom)

Biliyorum inanması zor ama, tüketici elektroniği satın alma konusunda kadınlar günümüzde ekseriyetle daha fazla sorumluluk sahibi. Dünya genelinde hazırlanan raporlara bakacak olursak, dizüstü bilgisayarından cep telefonlarına, yeni nesil TV’lerden video kameralarına kadar erkeklerden daha fazla teknoloji ile donanıyorlar. Daha bebek sayılacak yaşlardan beri elektronik ve teknoloji ile haşır neşir olan bir kadın olarak aynı şeyi henüz Türkiye’ye bakarak söyleyemeyiz.

Pek çok insan camın ardından en güncel ve yeni elektronik cicilere bakarken, kadınların tüketici elektroniği cihazlarına sadece geçtiğimiz yıl 150 milyar dolar harcadığını öğrenmek sizi şaşırtmasın. Tabii ki bir de şöyle bir durum da söz konusu... Hediye olarak taşlı maşlı mücevheri, bir elektronik cihaza tercih ederler mi? Yok artık daha neler...

Kadınlar elektroniğe erkeklerden daha fazla harcıyor. Tüketici elektroniği üreticileri, kadınlara yönelik daha fazla elektronik ürün tasarımı konusunda fikir birliği içersindeler.

Tüketicilerinin bu ihtiyaçlarını gören üreticiler de her geçen gün artıyor. Hatta bazı perakendeciler kadınların ihtiyaçlarını karşılayacak tarzda, özel eğitimli danışmanlar eşliğinde mağazalarını düzenliyorlar. Bu da kadınların teknolojiden hoşlanmadığı şeklinde uzun zamandır olan yanlış bir kanının artık pek de doğru olmadığının göstergesi.

polaroid (Custom)Reklam ve tanıtım kampanyaları bile kadınlar tarafından hazırlanıp, kadınlara özel içerikle satışa sunuluyor. Örneğin yaratıcı ve farklı örneklerden biri geçtiğimiz aylarda Brezilya’da uygulandı. Sao Paulo’daki yeni bir reklam ajansı olan Santa Clara, Polaroid firması için sadece kadınların olduğu özel bir yerde yeni bir outdoor tanıtım kampanyası düzenledi: Bayan tuvaletlerinde. Alışveriş merkezleri ve büyük iş kulelerindeki bayan tuvaletlerinde aynaların yerine şip-şak fotoğraf çeken Polaroid kameralar konuldu. Böylece markanın konseptine uygun biçimde tam odaklı tanıtımla ürün desteklemiş oldu.

Hatta bugünün düz ekran televizyonları bile kadınların daha rahat kullanımı için tak-çalıştır biçiminde tasarlanıyor. Genelde konu elektronik olunca karmaşık sistemleri tercih etmeyen tüketiciler, kompakt modellere daha fazla yöneliyor. Mesela bu cihazlara örnek, DVR veya PVR dahil edilmiş televizyonlar gibi daha çok kabloları saklayan, ortadan kaldıran ve dağınıklığı azaltması için hepsi-bir-arada sistemler oluyor.

Seda İrengü Özmen / Home & Technology Ağustos 2007
Agora / Editör

Read More 0 yorum | Yazar seda irengü özmen | edit post

Abdal düğünden, çocuk oyundan uslanmaz

"Gereksinimi kavramak tasarımın baş koşuludur"
Charles Eames

plak_mp3 (Custom)Zamanın nasıl geçtiğini anlamadığınız anlarda meşguliyetinizin film izlemek, kitap okumak, müzik dinlemek, oyun oynamak gibi sevdiğiniz bir hobi veya başka bir uğraşınız olduğunu düşünün. Ve bu alışkanlıklarınızın içeriğindeki ana malzemesinin kalitesi yükseldiğinde de hiçbirinden vazgeçmeyi düşünmezsiniz. Sürekli olarak yapmaktan zevk duyduğunuz ve kendinizi alamadığınız hobilerinizden nasıl sıkılmıyorsanız, daha fazla keyif yaşatacak daha iyi kalitede olanlarına da hemen yönelmek istemeniz de doğal olacaktır.

720p HD Ready veya 1080p tam HD panel televizyonlara, VGA çıkışla bilgisayarlarından görüntü aktararak izleyenler, performanstan elbette memnun kalmıyorlar. HD bağlantıdan mahrum edilerek, analog bağlantılarla oynatılan HD videolar, aslında yüksek çözünürlükte izlenmiyor. Çünkü izlediğiniz “Yüksek Çözünürlüklü” dijital bir görüntü ne yazık ki olmuyor.

Dijital kamera ile çekilen videolar, internette satın alınan veya indirilen film/dizi gibi çeşitli kaynaklardan elde edilen HD içeriğe sahip pek çok medya, bilgisayarların sabit disklerinde depolanıyor. Bunları yine yüksek çözünürlükte aktarabilecek, HD veya HD Ready bir panel televizyonda bu HD medyaları gösterebilecek, gerçek anlamda bir çözüm arayanların ihtiyacı olan oynatıcılar artık yavaş yavaş dünya piyasasında satılmaya başladı.

Böyle bir çözüm için ihtiyacınız; DVI/HDMI bağlantısı olan, DiVX/XViD’in yanında onların yeni nesil versiyonları olan H.264 / X.264 kod çözücülerle hazırlanmış 1080/720p çözünürlükte HDTV dizileri ve filmleri oynatabilecek yetenekte, altyazılarda Türkçe karakter desteği de olan bir “yüksek çözünürlüklü medya çalar”.

Yüksek çözünürlük taarruzu başlamadan önceki günlerimizde bizi memnun eden PS2 ve XBOX oyun konsolları da gelişerek bir sonraki versiyonlarında üzerlerine “High Definition” cilasını çekerek, bir nebze rahatlama sağladılar. Fakat bu sefer, Blu-ray ve HD DVD kapışması burada da yaşandı. Bu durumda mevcut medya oynatıcıların kısır kalması, oynatma kabiliyeti olan ama oyuncak olmayan eski naçizane konsollarımızın yüksek değerini daha fazla anlamamıza yol açıyor.

Bütün bu talepleri karşılayacak medya oynatıcıyı beklemek yerine, mini kasası içersinde anakart, güç kaynağı, sabit disk ve optik oynatıcıdan oluşan “barebone” mikro bilgisayar sistemleri oldukça kullanışlı görünüyor. Anakartında HDMI/DVI bağlantısı ve 5.1 DD ses çıkışı da varsa değmeyin televizyonda HD film ve dizi keyfine.

Seda İrengü Özmen / Home & Technology Temmuz 2007
Agora / Editör

Read More 0 yorum | Yazar seda irengü özmen | edit post

Türkiye’de karasal sayısal TV yayıncılığı

İstanbul ve Ankara’da test yayınlarıyla geçtiğimiz yıl harekete geçilmesiyle, televizyon yayıncılığında yeni bir dönem başladı.

Pinnacle PCTV

Türkiye'de son yıllarda iletişim altyapısındaki ilerleme, televizyon yayıncılığında da hızlı ve kapsamlı bir gelişmeye yol açtı. Ülkemizde televizyon yayıncılığının 38'inci yıldönümünde TRT, yayıncılıkta bir yeniliğe imza atarak, 3 Şubat 2006 tarihinden itibaren İstanbul ve Ankara'da deneme amaçlı Karasal Sayısal Televizyon yayınlarına başladı.

Karasal Sayısal Yayıncılık, analog yayınlardan daha kaliteli ses ve görüntü imkanı sağlıyor. Herhangi bir uydu anteni ve şifre çözücüye ihtiyaç duyulmayan Sayısal Karasal Televizyon yayınları, normal antenlerle herkese daha ucuz ve kaliteli yayın alabilme imkanı sağlıyor.

Ülkemizde sayısal karasal radyo ve televizyon yayıncılığı konusunda başlatılan T-DAB ve DVB-T uygulamalarının, alınan kararlar ve gelişmeler çerçevesinde değerlendirilerek uygun görülenlerin deneme yayını ve düzenli yayınlara geçişlerinin sağlanması, Karasal Sayısal Yayıncılık adına yapılan en büyük adımlardan biri. Böylelikle Büyükşehirlerdeki anten kirliliği de ortadan kalkarak, frekansların daha etkin ve verimli kullanılmasını sağlayacak bu yeni sayısal sistem ile ayrıca frekans kirliliği de önlemiş olacak.

Türkiye’de sayısala geçiş süreci
Türkiye’de DVB standartlarının kullanımı için 2004 yılında onay veren Telekomünikasyon Kurumu, 2006 yılının Şubat ayından itibaren karasal sayısal yayına geçişe ilk adımı atmış oldu. TRT tarafından Ankara ve İstanbul’da deneme yayınlarıyla birlikte ilk kez kullanılmaya başlanan karasal sayısal yayın, tam anlamıyla tüm ülkede 10 yıl süreceği ön görülen geçiş süreciyle üç seviyede gerçekleşecek; Test, simulcast ve analog yayın kapatılarak dijital yayına geçilmesi.

Birkaç aşamadan oluşan bu süreç içersinde izleyiciler, başlangıçta evdeki alıcılarından analog ve sayısal karasal yayınları birlikte takip edebilecek. Ardından sayısal karasal yayını alma oranının yüzde 80'lerin üzerine çıktığı tespit edildiğinde analog yayınların kapatılması için bir süre verilecek. O zamana kadar analog ve dijital yayın birlikte devam edecek ve bu süre içinde izleyiciler cihazlarında gerekli modifikasyonları tamamlayabilecek. İzleyiciler, sayısal ve analog yayınları birlikte verebilen bir televizyon satın alabileceği gibi televizyonuna bir set üstü sistem ekleyerek de yayınları seyretme imkanına sahip olacak.

Karasal sayısal yayının analog yayına göre avantajları, ''hizmette çeşitlilik, ses ve görüntüdeki kalite üstünlüğü, iletilecek verinin erişim hızı ve çeşitliliği, verinin uzak mesafelere daha güvenli iletimi ve hareket halinde alış ve frekans spektrumunun daha verimli kullanılması ve daha fazla kanal imkanı sağlaması'' olarak sıralanıyor. Karasal sayısal yayına geçilmesi ilk etapta planlanan 10 il ise Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Samsun, Trabzon, Diyarbakır, Gaziantep, Adana ve Konya olarak düşünülüyor.

Türkiye, sayısal yayın konusunda Avrupa'nın gerisinde. Hukuksal düzenlemelerin hızla yol alması ve teknolojik altyapının bir an önce tamamlanması ile üç büyük kentimiz İstanbul, Ankara ve İzmir, Avrupa’nın büyük metropolleriyle birlikte aynı anda tam karasal sayısal yayına geçmiş olacağı tahmin ediliyor.

DVB-T ile her yerde netlik
Sayısal yayıncılığın bu kadar geç kalmasının başlıca nedenlerinden en önemlisi, işin teknik zorluklarının aşılamamış olması idi. Fakat günümüzde, yakın bir zaman içersinde hepsi halloldu. İkinci aşamaya gelindiğinde ise, masanın iki tarafında yer alan yayıncılar ve izleyiciler arasında çözümlenmesi gerekiyordu. Televizyon kanalları ve diğer yayıncılar, sayısal televizyon yayınlarına başlamak için izleyicilerinin donanımlarıyla birlikte yeterli kitleyi oluşturacak sayıya gelmesini beklerken, diğer taraftan izleyiciler ise sayısal televizyon alıcısı satın almak için sayısal yayınların izlemeye değecek yeterli sayıya ulaşmasını görmek istiyorlardı. Hem de böylece alıcıların fiyatları da düşecek idi. Tabii bir de masanın ayaklarını da işin içine katmak gerek. Sayısal televizyon alıcısının üretici firmaları da, müşterilerden gelen alıcı talepleri yeterli olmayınca, imalat için çok fazla heyecan duymadılar.

DVB-TTüm bu zorlukların aşılmasında yardımcı olan en büyük faktör ise yine teknik zorunluluktan doğmuş oldu. Çünkü her geçen gün televizyon kanallarına hızla yenileri eklenmekte, bu rağmen yeterli sayıda ayrılacak kanal ve bölgelerde alan için yer ya kalmamış ya da seri biçimde tükeniyordu. Herkesi memnun etmek için tek çözüm görünüyordu: Karasal Sayısal Yayıncılık.

Sayısal video yayınları
Uydu, kablo, karasal yayınlar ve araç gereç için “DVB: Digital Video Broadcast” teknolojisi küresel yayınların ayrılmaz parçası olan küresel bir standart artık. Gelecekte vazgeçilmez bir standart olacağına dair örnek vermek gerekirse; Analog televizyon vericilerinde 5kw ile dağıtılan yayını DVB karasal “DVB-T” standardının 1kw gibi hızla aynı bölgeye iletim yapabiliyor olması.

Analog görüntünün sayısal olarak dönüştürülmesi ve iletilmesi için analog işarete sahip gelen veriler, örnekleme basamaklama ve kodlama olarak üç aşamalı biçimde üretilir. Kodlanan sayısal işaretin kablo veya uzaydan  iletilmesi için bir sayısal modülasyon (kipleme) işleminden geçmesi gerekmektedir. Bu aşamada pek çok çeşit sayısal modülasyon kullanabilme olanağı bulunuyor olsa da, Avrupa’daki sayısal yayınların DVD standardının üç farklı modülasyon biçimi kullanılıyor. Hepsinde de MPEG-2 görüntü sıkıştırma tekniği geçer görülmüştür. Bu modülasyon biçimlerinden, DVB-T yerel yayınlarda “COFDM” Kodlu Dikey Frekans Bölümlemeli Modülasyon, DVB-S uydu yayınlarında “QPSK” 90 Derecelik Faz Ötelemeli Anahtarlama, DVB-C kablo yayınlarında ise “QAM” 90 Derecelik Genlik Modülasyonu, Avrupa’da kullanılan üç standart. 

Sayısal yayında görüntü formatları
Sayısal TV yayınlarına görüntü sıkıştırma yöntemi olarak MPEG2 standardı kabul ediliyorsa da, görüntü kalitesi ve yayın yapılan ülkelerin durumlarına göre farklı formatların da geçerli olduğunu görüyoruz. Genel standartların ışığında, görüntü kalitesine göre HDTV-Yüksek Çözünürlük ve SDTV-Standart Çözünürlük, ülkelere göre de 50 Hz ve 60 Hz şeklinde dört format olarak kategori edebiliriz.

Yüksek çözünürlüklü görüntüleri, net ve neredeyse kayıpsız olarak izlemeyi mümkün kılan sıkıştırma tekniği olan H.264, sayısal video işleme olarak MPEG2 standardından daha üstün özelliklere sahip.

Sayısal görüntü formatları

 

50Hz HDTV

50Hz SDTV

60Hz HDTV

60Hz SDTV

Benek x Satır

1920x1080 1280x720

720x576 544,480,352x576

1920x1080 1280x720

704x480 640x480

En:Boy

16:9

16:9,4:3

16:9

16:9,4:3

Tarama

Sürekli (P)Geçmeli (I)

Sürekli (P)  Geçmeli (I)

Sürekli (P)Geçmeli (I)

Sürekli (P)Geçmeli (I)

Çerçeve/s

50I, 25P 50P, 25P

50I, 50P, 25P  50I, 25P

60I, 30P, 24P 60P, 30P, 24P

60I, 60P, 30P, 24P  60I, 60P, 30P, 24P

Bu standartların sayesinde bugüne dek alıştığımız, ister analog ister uydu yayını olsun kablo ile bağladığımız televizyon veya diğer görüntüleme cihazları artık bağımsızlıklarını ilan ediyorlar. Karasal Sayısal Yayında kablo bağlantısına gerek yok. Boyutları küçücük olan bir antenin aracılığıyla, sayısal televizyon yayınını evininizin istediğiniz odasında akışkan biçimde alabilmenizi sağlıyor.

Karasal Sayısal Yayın’ın izleyicisine sağladığı avantaj sadece bununla sınırlı değil elbette. Hareket halinde iken anten vasıtasıyla televizyon yayınlarını alabilmeye devam etmesi, üstelik taşıma araçlarında tamamen hareketli olun her şekilde yayın sinyallerini akıcı ve net biçimde almaya devam edebiliyorsunuz. Yani siz yer değiştirdikçe, ekranınızdaki kanallar hiç değişmiyor.

Sayısal yayıncılık, analog yayınlardan bildiğimiz ekstra veri iletimiyle aynı mantıktan yola çıkarak kendi ekstralarını da zamanla arttıracak. Halen izlediğimiz kablolu analog yayınlarla birlikte gelen teletext aslında yayınla gönderilen ilave bir veri paketi. DVB-T yani karasal sayısal yayınlarda televizyon yayınıyla birlikte radyo kanalları da iletilebiliyor. Hatta tam anlamıyla sayısal radyo olabilmeleri için de Dolby Digital ses özelliği de yakın gelecekte bizi bekliyor.

Philips Cineos LCD TV
Philips’in, Pixel Plus 3 HD ve Ambilight teknolojilerini barındıran Cineos model geniş düz ekran LCD televizyonları, entegre dijital DVB-T alıcısı ile birlikte geliyor. Sayısal yayınları izlemek ya da kaydetmek için Dijital Global TV'lere ulaşabilmenizi sağlayan, dahili DVB-T alıcısı bulunan Cineos LCD televizyonları ile ek dijital uydu alıcısına ve hatta ek kablolara ihtiyaç duymuyorsunuz.

Yüksek çözünürlüklü LCD WXGA ekrandan HDTV sinyallerinin yüksek kalitede görüntülenmesi için HD teknolojisine hazır 50 ve 60 Hz'de 720p ve 1080i sinyaller görüntüleyebilen televizyonlar, en canlı ve keskin HDTV görüntüleri için Pixel Plus 3 HD, hareket netliği için de Clear LCD ile 3 ms tepki süresine sahipler.

Güçlü derin baslar için kompakt lambda/4 subwoofer teknolojisi, anında multimedya oynatmak için USB ve Bellek Kartı yuvası ve dijital yüksek çözünürlüklü bağlantı için çift HDMI girişleri bulunan Philips Cineos Flat LCD televizyonların sunduğu inanılmaz izleme deneyiminin keyfini çıkarın.

FlyDVB Trio Cardbus
Dizüstü bilgisayarları için tasarlanmış üçlü alıcılı TV kartı FlyDVB Trio Cardbus, DVB-T, DVB-S ve analog TV yayınlarını ve analog video yakalamada dahil olmak üzere hepsini bir üründe topluyor. Mükemmel görüntü kalitesiyle DVB-T yayınlarından veya DVB-S uydu yayınlarını bu kart sayesinde seyredebiliyorsunuz. Favori analog kanallarınızı da tüm dünyayla uyumlu silikon tuner alıcısıyla Analog TV'den izleyebileceksiniz. Cihaz üzerinde bulunan girişleri bir VCR aygıtına veya film kaydediciye kolayca bağlayarak evdeki videolarınızı kolayca dijital formata çevirmenizi de sağlıyor.

Pinnacle PCTV Hybrid Pro Stick
hem pratik çözüm sunan donanımıyla, hem de yazılım olarak dizüstü bilgisayarlar için ideal olan Pinnacle USB Hybrid, DVB-T yayınlarının yanında analog yayın desteği de bulunuyor. Bugünün analog yayınlarını izlerken, yarının sayısal karasal yayınlarına kolayca geçmenizi sağlayacak.

Pinnacle PCTV

MediaCenter yazılımıyla gelen Pinnacle PCTV Hybrid Pro Stick, kısa zamanda kolayca bağlantı kurmanıza yardımcı olurken, birlikte gelen işlevsel uzaktan kumanda vasıtasıyla tüm özelliklerine erişmenizi de sağlıyor.

Dreambox DM-600 PVR
250 MHz PowerPC İşlemciye sahip, Linux işletim sistemli DreamBox DM600 PVR, PAL G/ 25 Hz standardında, 4:3 / 16:9 video formatlarını destekliyor.
MPEG-2 ve MPEG-1 formatları ve NIMs DVB-S, DVB-C, DVB-T standartlarıyla uyumlu. Tak-Çalıştır-Tuner sistemi bulunan cihaz 32 MByte Flash, toplamda 96 MB RAM kapasitesi ile dahili IDE UDMA66 bağlantı birimini içeriyor.

DREAMBOX DM-600 PVRSmartcard okuyuculu DreamBox DM600 MPEG-1 & MPEG-2 katman I ve II Dual, stereo ses modu ses formatları, opsiyonel S/PDIF ses çıkış, FBAS 1 Vss +/- 0.3 dB on 75 Ohm giriş değerlerine ve TV-Scart, FBAS,RGB,S-Video görüntü çıkışlarına sahip.

10/100 Mbit’lik ethernet bilgisayar bağlantısı aracılığıyla ağ üzerinden yazılım yenileyebilir, içerisine 2'5 inç sabit disk takıp, kişisel medya oynatıcınızı oluşturabilirsiniz.

Vantage X111S CAS
Uydu alıcılar, Türkiye'nin en yoğun olarak televizyon izlemek için kullandığı yöntem. Bu sektörde Vantage markası ile yer alan Koyuncu Elektronik'in yeni ürünü %100 Kore dizaynı ve üretiminde, ST5518 yongalı, Samsung Tuner donanıma sahip Vantage X111S CAS alıcı, Digital MPEG-2 & DVB ile tam uyumlu.

Viaccess, Irdeto, CryptoWorks gibi değişik algoritmalar ile şifrelenen kanalları izlemenizi sağlayan Smart Card girişi sayesinde, Digiturk dahil binlerce yayın izlenebilir. Gelişmiş Program Rehberi “EPG”, hatırlatma fonksiyonları, OSD teletext desteği ile 4000 kanal kapasitesine sahip.

S/PDIF Çıkışı ile dijital ses imkanı tanıyan Vantage X111S CAS ile ayrıca cihazdan cihaza, bilgisayardan cihaza ve cihazdan bilgisayara yazılım ve kanal bilgisi transferi mümkün.

Seda İrengü Özmen / Home & Technology Temmuz 2007
Makale / Teknofokus

Read More 0 yorum | Yazar seda irengü özmen | edit post

İnternet, televizyonun geleceği mi?

Televizyon, kaybettiği izleyicisine erişebilmek için büyük dönüşüme hazırlanıyor.

Bir sektör daha sessiz ve yavaştan web ağları tarafından devralınmak üzere. İnternet korsancılığında da yeni bir devrin başlamasına sebep olan televizyon, son iki yıl içersinde tüm dünyada en popüler korsan içeriğin TV dizileri olmasıyla, TV endüstrisi olarak da büyük sıkıntılara girmiş oldu. Bu sayıda “dünyadan aktüel” sayfalarında Motorola’nın Avrupa’da geniş bant internet kullanıcılarına yaptığı araştırmanın sonuçları bulunuyor. Haberde televizyon kanalların reklam geliri konusunda yakın gelecekte daha fazla sıkıntıya gireceklerinin işaretlerini görebilirsiniz.

MPT_4_lifestyle (Small)

Artık izleyici TV’nin efendisi
Misafir odalarında en müstesna köşelere yerleştirilen klasik televizyon anlayışı günümüze kadar pek değişmemişti. Ama 21. yüzyıl insanı televizyonun artık taşınabilir ve kişiselleştirilebilir bir iletişim aracı haline dönüşmesini istiyor.

Televizyon, internet, fotoğraf, video, müzik gibi ortamları tek çatının altında toplayacak olan cihazlar, kişisel video kaydediciler gibi, her kanaldan evlere ulaştırılacak çeşitli yayınların kullanıcıların o andaki istek ve ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabilecek yeni bir eğlence deneyimi sağlayacak. Dijital TV yayıncılığı ile sağlanacak bu yeni eğlence biçimi ülkemizde test yayınlarına başlarken, dünyada aktif biçimde uygulamalara geçildi bile. Örneğin İngiltere’de analog TV sinyali 2008 ile 2012 yılları arasında şalterlerini indirecek. Bu da demek oluyor ki, beş yıl sonra tüm ada %100 dijitale dönüşmüş olacak.

Hava, uydu, kablo veya telefon hattı üzerinden gönderilebilen Dijital TV yayını, televizyona bağlanan kutu veya televizyon içersine dahil edilmiş dekoder aracılığıyla izlenebiliyor. Pek çok yeni hizmet ile değişim sürecine giren televizyon, yeni platformlar üzerinden dağıtıma başlarken, izleyebilmenin yolu da bir an önce dönüşüme koyulmaktan geçiyor.

Bildiğiniz televizyon dönüşümü gerektirecek kadar ne gibi bir değişime uğramış olabilir?
Yüksek çözünürlük “HD”, dijital TV, kişisel video kaydedicileri, istediğiniz zaman istediğiniz şeyi izlemenizi sağlayan “on demand” servisler, Microsoft Media Centre, Apple TV ve Xbox ile öde/izle veya internetten indirilen isteyene XViD isteyene 720p H.264/X264 formatlı film ve diziler...

720p yüksek çözünürlükte yayınlanan TV dizileri kaydedilirken kullanılan codec’ler kayıpsız olarak alındığı için DiVX/XViD değil artık. Tıpkı DiVX gibi ücretli olan H.264 ve kahraman yazımcılar tarafından XViD’de olduğu gibi bedelsiz ve lisanssız çalışan X264 codec’leri sayesinde, 720p veya 1080p çözünürlükteki videoları HD TV veya bilgisayar monitörlerinden izleyebilmek mümkün. HD TV’de rahatlıkla izlenmesini sağlayan çeşitli markaların oynatıcıları Avrupa’da DVD/DiVX oynatıcıların birazcık üzerinde olan fiyatlarıyla da satışta.

Güncel sezonları ve bölümleri sadece Amerika’da yayınlanan dizilerin, yayın bittikten bir iki saat sonrasında internetten indirip, yüksek kalitede izlenebiliyor olması oldukça keyif verici. Türkiye’de yayınların içeriği hem dijital hem de kişiselleştirilebilir oluncaya kadar, insanların bu zevkten kendilerini mahrum edeceklerini pek sanmıyorum.

Seda İrengü Özmen / Home & Technology Haziran 2007
Agora / Editör

Read More 0 yorum | Yazar seda irengü özmen | edit post
Daha Yeni Kayıtlar Önceki Kayıtlar Ana Sayfa

Düşüstü Bilgisever

  • Teknotronik
      Teknoloji ve hayatıma dair..
  • Editör

    Fotoğrafım
    seda irengü özmen
    Evliyim ve aşığım. Sigara kullanmıyorum, konuşmayı ve yazmayı seviyorum, rüyalarımda dahi düşünemeden durduğum 1 saniye daha görülmemiştir...
    Profilimin tamamını görüntüle

    Etiketler

    Blogumulus by Roy Tanck and Amanda Fazani

    Paylas

    AddThis Feed Button
    feedburner

    İzleyiciler

    Tweet takip kuşu

    Lisans

    Creative Commons License
    "Bazı Hakları Saklıdır 2007 - 2009"
    Bu blog içersinde yer alan yazıların tümü "Creative Commons Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 3.0" tarafından lisanslanmıştır. Bu blog içersinde yer alan, sahipleri tarafından üretilen yazıları ve görselleri yukarıdaki lisansın şartlarına bağlı kalarak kopyalayabilirsiniz. Eser ve görsellerin sahibinin adı ve web adresi belirtilerek, hiç bir kopyası ticari amaçla kullanılmadan ve orijnalleri korunarak başka alanlarda yer alabilir.

    Blog Arşivi

    • ►  2009 (11)
      • ►  Haziran (4)
      • ►  Ocak (7)
    • ▼  2008 (35)
      • ►  Aralık (3)
      • ►  Kasım (2)
      • ►  Ekim (3)
      • ►  Eylül (1)
      • ►  Ağustos (1)
      • ►  Temmuz (1)
      • ►  Haziran (2)
      • ►  Mayıs (5)
      • ▼  Nisan (5)
        • Televizyon izlemenin yeni yolları
        • Kadınların teknolojiye ilgisi, erkeği yendi
        • Abdal düğünden, çocuk oyundan uslanmaz
        • Türkiye’de karasal sayısal TV yayıncılığı
        • İnternet, televizyonun geleceği mi?
      • ►  Mart (8)
      • ►  Şubat (2)
      • ►  Ocak (2)
    • ►  2007 (12)
      • ►  Aralık (1)
      • ►  Kasım (4)
      • ►  Ekim (1)
      • ►  Eylül (1)
      • ►  Temmuz (3)
      • ►  Şubat (2)
  • Arama






    • Ana Sayfa
    • Blog RSS
    • Yorumlar RSS
    • ..

    © Copyright Dü$üstü Bilgisever. All rights reserved.
    Designed by FTL Wordpress Themes | Bloggerized by FalconHive.com

    Başa Dön