• Ana Sayfa
  • Blog RSS
  • Yorumlar RSS
  • ..
Blue Orange Green Pink Purple

Seç birini

del.icio.us Google Reader FriendFeed Twitter Facebook Xing LinkedIn YouTube Vimeo Dailymotion Flickr Picasa Last.fm Ziki

Ses dosyaları yer kaplamasın



En sevdiğiniz müzikleri orijinal boyutlarından neredeyse küçük bir bölümmüş gibi küçültebilirsiniz. Aynı kalitede ve daha az yer kaplayacak şekilde...

Çok kısa bir zaman önce, audio dosyaların sıkıştırılmasından bahsetmek çoğu insanın boş gözlerle bakıp inanmamasına yada kasetlerin yassılaştırılması gibi kötü bir espri olduğunu akıllarına getirmekteydi. Alan miktarı olarak sığabildikten ve bir kasette veya CD’de yazdırılabildikten sonra ne kadar uzun olduğu önemsizdir, şarkı şarkıdır. Şarkılar uzunsa, o kadar çok yer tutar, bu kadar basittir.

İnternetin büyük patlaması sayesinde içerik dağıtım kanalları ve indirilebilir dijital müziğin keşfi vasıtasıyla dünya ebediyen değişti. Taşınabilir müzik çalarlar, DVD oynatıcılar ve hatta cep telefonları sayesinde, özellikle cümle içinde MP3 kelimesini kullansanız bile teknofobisi olan bir arkadaşınız dahi neden bahsettiğinizi anında anlayabilir.

Müziklere sahip olabilmek için en harika yol internettir. Gittiğiniz mağazada aradığınızı bulamamanızın kargaşası veya postada, kargoda beklediğiniz CD’lerin evinize teslimatını beklemek yerine, ilgili mekanlardan resmi olarak tasdik edilmiş parçaları her gün hızları artan ve fiyatları düşen internet bağlantı hızlarından herhangi birine sahip olduktan sonra rahatça indirebilirsiniz.

Hem Windows hem de Apple kullanıcılarına birden satış yeri sunan Apple’ın müzik mağazası (Apple Music Store) ve kanunlara uygun yeniden düzenlenerek hizmet veren Napster bu konuda şüphesiz büyük bir başarı. Ama sorun yine de çok açık, birebir CD kalitesinde audio parça çok büyük boyutlara sahip. Özellikle yüklü geniş bant bağlantı ile tek bir şarkıyı indirmek çok uzun bir zaman alabiliyor.

Verileri küçültmek
Geçen sayıda video sıkıştırma terimlerini açıklamıştık. Sıkıştırma, dijital verinin boyutunu azaltarak iletimin daha kısa işleme tabii tutulmasını sağlayan oldukça basit bir işlemdir.

Tıpkı video sıkıştırmaya benzer şekilde, audio dosyaları da iki yoldan birini seçerek küçültülebilir: kayıpsız veya kayıplı. Kayıp olmadan yapılacak sıkıştırma, sık kullandığınız *ZIP paketli sıkıştırma algoritmaları ile aynı şekilde işlem görür.

Sıkıştırıcı, en küçük sayısal bilgileri “Bit’leri” temsil eden audio verilerinden tekrarlanan modelleri arar. Model bulunduğunda, onu kaldırır ve bu modeli temsil edebilecek daha kısa bir anahtar ile yer değiştirir. Yeterli sayıda model bulunduğunda büyük boyutlara sahip olan dosya boyutu düşürülmüş olur. Windows, sıkıştırılmış audio dosyasını açtığında, bu anahtarları fark eder, bir tablo üzerinde bakarak orijinal bilgiyi bunlarla değiştirir.

Müzik için en müthiş olan, atılmış dijital bilginin olmadığı, audio dosyasının tabii olarak kaydedilmiş halini muhafaza etmiş, kayıpsız gerçekleştirilmiş bir sıkıştırmadır. Normal dosyalarda yapılan, Huffman (bir dosyada en sık kullanılan “byte”’ı en az sayıda “bit” ile ifade ederek yapılan sıkıştırma tekniğini bulan matematikçi) yöntemine benzer şifreleme sistemi iyi çalışırken, karmaşık müzikal veride fazla tekrarlanan model olmadığından sıkıştırmanın başarılı olmaması engel oluşturur. Bir sonraki sayfada ayrı pencerede açıkladığımız “Şarkılarınızı Kaydedin” bölümünü okuyarak, becerikli kayıpsız kod çözücüler hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Gerçekten pratik audio sıkıştırması yapmak için, boyutunda büyük çapta azaltma yapabilme nedeniyle fedakarlığa ve bazı bilgileri dahil etmek için de hazırlıklı olmaya ihtiyacımız var. Bu şu şekilde açıklayabiliriz: Şarkılar, çabucak indirilebilir olmalı ve taşınabilir oynatıcılar ile telefonlar gibi boyut konusunda limitli aygıtlara daha fazla şarkının sığabilmesi için uygun olmalıdır.

Tanımak ve bilmek için şimdiye kadar başarısız olamayacağınızı düşündüğümüz audio sıkıştırma sisteminin geçerli kralı aslında, MPEG-1 Layer-3 anlamına gelen MP3’tür. Diğer biçimler (Microsoft Windows Media Audio 9 ve taşınabilir bazı aygıtlarda kullanılan AAC gelişmiş audio kod çözücüleri) düşük dosya boyutlarına rağmen iyi kaliteyi sunar gibi görünmeye çalışırken, MP3 en popülerleridir ve gerçekten iyi derecede başarılı bir yöntemdir. Windows içersinde çalışan MP3 sıkıştırmasının nasıl yapıldığını anlamak için, neyin güvenli biçimde atılacağının hükmünü hangi işlemlerin verdiğine bakmamız gerekiyor.

Sanal kulaklar
Kayıplı müzik sıkıştırması “psychoacoustics” denilen, insan beyninin sesleri nasıl algıladığını inceleyen bilim dalının modellemesinden faydalanır. Teori burada şu anlama gelir, insan kulağı aslında şarkıda geçen her sesi duyamaz, bu da yer israfına yol açar.

Windows bir şarkıyı sıkıştırırken, ilk önce veriyi inceleyecek ve kıyaslayacak, kulağın algılayabildiklerini tahmin edebilecek bir matematiksel modele ihtiyaç duyar. Kendi sırası dışına atılmış herhangi bir bilgi, dosyayı yalınlaştırmak için geri çevirdiği adil bir oyundur, kısaca sıkıştırmadan daha kolaydır. Windows bunu video sıkıştırmasına benzer şekilde, ayrı bir kod çözücü kullanarak yapar. Kod çözücü, Windows’a eklenmiş, belirli video ve audio biçimlerine ilişkin desteği olan bir yazılımın ayrı bir parçasıdır. Windows’un modern sürümleri, MP3 kod çözücüsü ile birlikte gelmektedir. Fakat diğer kod çözücüler lisanslı ve en azından ticari koşullarda da ücretsiz olabilen bedava yazılım olarak iki şekilde mevcuttur.

Sıkıştırma evreleri
Sıralar içinde, ister istemez her zaman meydana gelmeyen aynı aşamalarda, sıkıştırma işlemi arızalanılabilir. Öncelikle iletim birimi bilgisi yada kare (frame) olarak adlandırılan parçalara ayrılmış kalın, büyük bölümler arızalanır. Aynı sürede ses verisinin küçük bir parçasıyla uğraşmak Windows için daha basittir ve sıkıştırmayı daha verimli yapar. Windows’un bir şarkının içerdiği frekansları görebilmesi ve hayali bir analiz yapabilmesi için ses bir defalık karelere bölünür. Devamında, buradan gelecek bilgi, psychoacoustics modellerle tutması için kıyaslanır. Bazı kod çözücüler, tüm MP3 dosyalarla aynı sese sahip olmayan diğer kod çözücülerden daha fazla karmaşık modeller içerir. Sesin daha az işlemden geçtiği sonuç, en iyi modeldir.

Atılmış herhangi bir veri Psychoacoustics modelin dışına çıktığı zaman, Windows sizin dosya şifrelemede seçtiğiniz bit hızına (bitrate) bağlı olarak, arta kalan veriyi şifrelemek için doğru “bit”’lerin miktarını kullanır. Daha yüksek bit hızı, daha iyi ses kalitesi demektir. Sonunda kod çözücü, dosya boyutunu biraz daha azaltan, kayıpsız geleneksel huffman sıkıştırma sistemi sayesinde kareleri çalıştıracaktır. MP3 dosyalar, *ZIP sıkıştırma yöntemine tabi tutulduğunda neden bir işe yaramadığını hiç merak ettiğiniz oldu mu? Zaten bu kadar fazla sıkıştırma yapıldığı için daha da fazla sıkıştırma yapamazsınız.

Psychoacoustic modelleme, kavramaya ilişkin olarak bilinen, bizim duyamadığımız taşınan bilgiye fikren varolduğunun güvencesini vererek kodlanan bir bölümdür. Sonuç kullanışlı olmasına rağmen, kimisi orijinal parça ile MP3 arasındaki farkı bize her zaman söyleyebilir. Kod çözücünün bütün doğallığı ile yapılan bir MP3, her ne kadar yüksek bit hızına (bitrate) sahip olsa da, asla yerine konmayacak atılmış bazı bilgileri içerdiğinden, pek çok gerçek müzik meraklıları tarafından fark edilir. Aslına uygun gerçek ses için tek geçerli yol kayıpsız sıkıştırmadır. Gelecekte, geniş bant hızların artması ve taşınabilir depolama aygıtları fiyatlarının düşmesi ile yüksek kaliteli kayıpsız sesi dört gözle bekleyebiliriz.

Sabite karşı değişken
Gerçek ses bilgisini temsil eden “bit”lerin numaralarından, ses dosyaları oluşmuştur. Orijinal se-sin sıkıştırılmış versiyonunda daha yüksek bit hızına, daha fazla sadık kalması genel bir kuraldır. Herhangi şarkının hemen hemen bir bölümünü dinlediğinizde, iz boyunca ses düzeylerinin genellikle değiştiğini duyacaksınız. Şarkının bazı bölümleri, diğer kısımları gürültülü iken nispeten sessiz bölümlere kıyasla zengin kompleks bölümler olduğundan çok sessiz olacaktır.

Sabit bir hız oranı ile audio kodlarsanız aynı parçaların miktarı, basit ve büyük “bit”leri israf eden kompleks bölümlerin her ikisini birden kullandığından daha büyük dosya boyutuna gerçekten ihtiyaç vardır. Değişken hız oranı kodlama yada diğer adıyla VBR olarak bilinen, MP3’ün çalma süresi boyunca değişmeyen hız oranına sahip olmasını sağlayan sıkıştırma tekniği, sıkıştırma başlamadan önce şarkıyı inceleyerek alınan ortalamadan daha az yada daha çok “bit”in gerekli olacağı yerlerin işaretlemesini yapar. VBR (değişken hız oranı kodlama) ile kodlamada özellikle klasik müzik melodilerinde, aydınlık ve karanlık gibi müzikte de çok fazla fark duyabilirsiniz.

Şarkılarınızı kaydedin
Disk ve bellek depolamasının her zaman azalmasıyla, kaliteye yoğunlaşarak disk alanın daha az olabileceğinin düşüncesini konu ettik.

Ham sıkıştırılmamış dijital audio, CD kalitesi için çok fazla disk alanı kaplar. 700MB alana sahip bir CD-R medyası toplam 80 dakikalık audio tabanlı müzik alabilir. Bu süreyi düşündüğünüzde ne kadar müzik sahibiyseniz yada olmak istiyorsanız ciddi depolama ihtiyaçlarınızın zorunlu olarak o kadar çok karşılanması gerekmektedir. Sıkı müzik takipçisiyseniz ve gittiğiniz her yerde bu kadar çok müzik albümünü taşıyamama gibi lojistik kaygı taşıyorsanız, kendi kopyalarınızı bahsettiğimiz sıkıştırma yöntemlerinden birini seçerek bu soruna çare bulmaya başlamalısınız. Hiç kayıpsız audio depolamaya giderseniz sıkıştırılmış MP3 tekniğine göre daha fazla alana ihtiyaç duyacaksınızdır. Profesyonel anlamda müzik dinleyicisi değilseniz daha az yer kaplamasına karşın ses kalitesinden ödün vermeyen gerçekten kayıpsız audio dosyalarını, sıkıştırma teknikleri ile yüksek hız oranlarına sahip şarkılara dönüştürebilirsiniz.

Windows Media Player’ın en çok kullanılan sürümü 9 serisi ile birlikte gelen kod çözücüleri, yeni Windows Lossless Audio (Kayıpsız) sıkıştırmayı da barındırıyor. Media Player, sizin seçeneğiniz sıkıştırma biçiminde ayarlanarak, her CD’nizi orijinalinin yarısı civarında boyuta, kalite kaybı olmadan sıkıştırmayı vaat ediyor. Microsoft’un sundukları sadece bunlarla sınırlı değil. Sadece Windows tabanlı sistemlerde kullanabileceğiniz bir diğer sıkıştırma yöntemi *.APE uzantılı “Monkey’s Audio”. Linux ve diğer işletim sistemleri için kullanılan özellikle profesyonellerin vazgeçemediği *.FLAC yada *.FLA uzantılı dosyalarda sıkıştırma yapabilen “FLAC” (Free Lossless Audio Codec).

www.monkeysaudio.com
flac.sourceforge.net

Seda İrengü / PC TIME Kasım 2004
Yazılım / Teknik
Read More 0 yorum | Yazar seda irengü özmen | edit post

Codec çözümleri: Filmlerin kod çözücüleri mercek altında


Bilgisayarınız bazı video dosyalarını oynatabiliyorken diğerlerini niçin oynatmıyor olabilir? Hepsinin çözümü kod çözücüler yüklemek.
Dijital video görüntüleri, analog görüntü depolama yöntemlerinden bugüne muazzam bir yoldan gelerek, uzun süren gelişmelerle devir aldı. Artık her eve girebilen DVD filmlerden video kameralara, cepte taşınabilen oynatıcılardan cep telefonu ve diğer mobil cihazlara kadar pek çok araç gereçte video kayıt işlemlerine rastlayabiliriz. Bütün bu dijital medya aygıtlarının hepsini bir arada rahatça kullanabileceğiniz, istediğiniz anda düzenleyebileceğiniz bilgisayarınızda eksik kalan tek bir şey var: Daha fazla depolama alanı gereksinimi.

Dijital video, çalışma alanı olarak yüksek miktarlarda depolama alanına ihtiyaç duymaktadır. Özelikle yüksek çözünürlüklerde çalışmak istiyorsanız. İnternet sitelerinde karşılaşabileceğiniz video klipler çok fazla yere ihtiyaç duymamakta iken, 720 x 576 piksel PAL çözünürlük kullanan DVD ve dijital video kamera görüntüleri her dakika sabit disk alanınızda gigabyte’larınızı yutmakla meşgul olurlar. Hiç kimse sonsuz depolama kapasitesine sahip olmadığına göre, yada cüzdanı müsait değilse, video dosyalarını pratik biçimde, kalitelerini bozmadan boyutlarını azaltması gerekmektedir.

Kod çözücülerin izahı
Windows işletim sistemi kod çözücüler olarak adlandırılan bu yazılımlardan bazı parçalarını kullanabiliyor. Kod çözücünün kelimesinin geldiği “codec” in açılımı şu şekildedir: COmpressor/DECompressor yani Sıkıştırıcı/Sıkıştırılmış olanı açmak, çözmek. Kısa bir tanımı ise, işlenmemiş bir videonun yer kazanmak için rutin bir işlemle yazılım tarafından sıkıştırılması ve bilgisayardan görüntülenmesi için yeniden sıkıştırılmış dosyanın çözülmesi anlamına gelir.

Bir video sıkıştırma kod çözücüsü nasıl çalıştığını anlatmadan, yanlış yorumlanmaması için önceden bazı açıklamaları yapalım. Windows tarafından kullanılan biçimi doğal olan video AVI’dir. AVI‘yi bir format olarak tanımlandığını duymuş olabilirsiniz fakat bu öyle değildir. AVI teknik anlamda taşıyıcı olarak bilinir, aynı şekilde Apple’ın QuickTime dosyaları gibi.

Taşıyıcıyı isterseniz bir kanal borusu olarak düşünün. Bu örneğin AVI dosyalarının durumunda ise, aynı dosya adı altında görüntü ve ses akımlarının birlikte transferinin yoludur. Bir AVI dosyası bir sonraki AVI dosyasından farklılık gösterebilir. Buna rağmen aynı çözünürlükte olan aynı video ve ses içeriğini de kapsayabilir. Bu sonuçların sebebi gayet basittir. AVI dosyası olarak taşınan bir videoya, farklı kod çözücüsü ile sıkıştırılma yapılmıştır. Bunu sıkıştırma yaptığınız videolarınızı izlediğinizde fark edebilirsiniz.

Ses için sıkıştırma yapan kod çözücüler kayıp ya da kayıpsız olurlarken, video kod çözücülerinde genellikle kayıp yaşanır. Kayıplara yol açacak bir video kod çözücüsü ile sıkıştırma yapıldığında uzunluğu orijinali ile aynı olmayacaktır. Sıkıştırma esnasında atılan bilgiler dosya boyutunu düşürebilir. Yüksek çözünürlüğe sahip, geniş veri yeri tutan bir video dosyası, sıkıştırma yapılırken hiçbir kayıp işlemi yaşanmamış anlamına gelir.

Film karesi (frame) ve kayıt alanı
Genellikle, video kod çözücülerini iki çeşitte ayırabiliriz: film karesi tabanlı ve kayıt alanı tabanlı veya diğer adıyla zamanlı kod çözücüler. Film karesi tabanlı kod çözücüler Cinepak veya Motion-Jpeg gibi videonun her karesini ayırıp inceleyerek ve sıkıştırarak çalışırlar. Film karesi tabanlı kod çözücülerle sahip, saniyede 25 kare olan bir PAL videonun iki dezavantajı vardır: yavaştırlar ve dosya boyutu kesinlikle büyük olur.

Bir film, değişmeyen aynı oranlara sahip, birbirinin ardı ardına gelen görüntülerin oynatılması ile yaratılan hareketlerin yanılsamasıdır. Bu mantıkla baktığımızda, her karenin bir önceki veya sonrakiyle çok minik farklılıklarla hareket ettiğini görmek hiç de zor değildir. Peki, madem hepsi aslında aynı ise niçin her kareyi tek başına sıkıştırma yapalım?

O zaman kayıt alanı yani zamanlı kod çözücülerle devam edelim. Zamanlı kod çözücüler video akışının zaman üzerinde ne kadar değiştiğini izlerler. Zamanlı kod çözücü bir akışı sıkıştırdığı zaman, ilk kareyi bütünüyle depolar. Bir sonra gelen kareyi ise tüm karelerle karşılaştırır ve ayrılmış olandan bir diğeri arasında değişiklik olup olmadığını kontrol eder. Daha sonrasında, sadece ilk tam kare ve sonrasında gelen kare arasındaki değişiklikleri sıkıştırma yapar. Çünkü aldığı ilk kare temeldir ve sonra gelen kareleri yeniden çözmesi için bilgi olarak tutar, buna anahtar kare yani “keyframe” denir. Bir film farklı sahnede değişim gösterdiği zaman kod çözücü büyük farklılık ayırt ettiğinde, o kareyi tutar ve başka bir anahtar kare olarak sıkıştırma yapar.

Tahmin edebileceğiniz gibi, zamanlı kod çözücüler film uzunluğuna başvurduğunda hiç değişikliğe rastlamadıkları takdirde daha yüksek verimli çalışırlar. En fazla bilinen zamanlı kod çözücü, MPEG standardıdır. Orijinal standardın yenilenmiş yüksek çözünürlüğü olan MPEG-2 kod çözücü, büyük sinema filmlerinin nispeten küçük DVD disklerine sıkıştırılmasında kullanılır.

Windows ile oynatma
MPG dosyası gibi farklı bir biçimlendirme içeren bir video dosyasını oynatmak istediğinizde, Windows otomatik olarak bu dosyayı tanır ve küçük ayrıntılarla birlikte çözüme kavuşturur. AVI gibi taşıyıcı biçimler, daha fazla karmaşık yapıdadırlar. Sıkıştırma kod çözücüleri video ve ses akımlarını her ikisini bir arada tek büyük boyutta kullanırlar. İlk olarak, filmin akışı içinde yer alan belirli bir parçasında, sıkıştırmada kullanılan kod çözücüyü tanımlayan “FourCC” denilen dört dijital sayıdan oluşan kodu Windows sorgular.

Daha sonra Windows bu kodu bilgisayarınızda yüklü olan kod çözücüler arasından eşleştirerek filmin oynatılması için doğru kod çözücüyü seçer. Şayet belirli FourCC kodu ile oynatılması gereken kod çözücü bilgisayarınıza yüklenmemiş ise bu sorun olacaktır, Windows dosyayı oynatmayı reddedecektir.

Son olarak, doğru olan video ve ses kod çözücüler yüklendiğinde, Windows sıkıştırma işlemini çözerek görüntü ve sesin akışına izin verir. Kod çözücünün sıkıştırması yeniden çözüldüğünde geçerli olarak atanmış Windows Media Player veya üçüncü parti yazılımlardan örneğin Mv2Player veya BSPlayer gibi kullandığınız oynatıcı programa gerekli bilgiyi vererek izlenmesine izin verir. Kullanıcı isteklerine göre şekillendirilebilen bu durumun anlamı, her seferinde kendi kendimize sıkıştırma çözmek için baştan program yazmamak ve kod çözücülerin herhangi bir uygulama ile rahatlıkla kullanılabilmesidir.

Kod çözücü bilmecesi
Kullanım için onlarca video kod çözücü mevcut iken, herhangi bir AVI dosyasının sıkıştırması hangi birine ait olduğu öğrenmek kumar gibi gelebilir. Peki sisteminiz video ve ses akışlarını için uygun kod çözücüler ile teçhizatlanmış mıdır? Şayet öyle değilse, filmi izlemek istediğiniz vakit gerekli kod çözücü bilgisayarınızda yüklü olmadığı için Windows yakındığında bunun cevabını öğrenirsiniz. Elinizdeki videoya uygun hususi kod çözücüye ihtiyacınız olunca nerede bulabilirsiniz?

Elinize geçecek, bulduğunuz her kod çözücüyü bilgisayarınıza yüklemekten ziyade son derece basit olan bir çözümü önerebiliriz. Belirli olan AVI dosyasındaki sıkıştırmanın yapıldığı kod çözücüleri tanımlayabilen GSpot yazılımının çok yardımı olacaktır. www.headbands.com/gspot/ adresinden ücretsiz olarak indirebileceğiniz Gspot, bir kaç kb'lık boyuta ve inanılmaz basit bir arabirime sahip. Basit görünüşüne rağmen kod çözücü aramada ve tespit etmede kesinlikle eşi benzeri olmayan harika bir yazılım.

GSPot’u başlattığınızda menüsünden AVI dosyanızı seçin. Öncelikle Gspot sisteminizi tarayarak yüklenmiş olan tüm kod çözücüleri tarayacaktır. Daha sonrasında AVI dosyanız hakkında tonlarca bilgiyi görüntüleyecektir. Ekranın sağında bulunan Video kısmının altında sisteminizde yüklenmiş, varsa ihtiyacınız olan kod çözücüleri listeleyecektir. Yine Video altında bulunan Stat kısmında bu gerekli olan kod çözücülerini görebilirsiniz. Menüsünde View -> Codec Database -> Video sekmesine FourCC koduna bakarak eksik kod çözücüleri nereden temin edebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Olağanüstü MPEG-4
Video biçimleri ve sıkıştırılması için kod çözücüler bir arada ilerlerken, onlarla birlikte oluşan çok faydalı bir gelişme mevcut. Fenomenlerden biri de MPEG-4. DVD MPEG-2 standardına karşılık sunulan ve onun ötesine geçebilmiş olan MPEG-4, aşırı derecede hızlı ve verimli çalışarak iyi bir sıkıştırma yapabildiğinden kod çözücüler içersinde bir standart halini aldı.

Her ne kadar bir kod çözücü olsa da MPEG-4 aslında bir standart. Bu standart altında yer alan hatırı sayılır sayıda, Microsoft’un da kendi markası olan versiyonu da olmak üzere, MPEG-4 uyumlu çok kod çözücüler bulunmakta. Şüphesiz, en çok bilineni MPEG-4 kod çözücüsü DiVX. Bu kod çözücüsünün geçmişi değişik olaylarla dolu. DiVX, Microsoft’un MPEG-4 ‘ü ile aynı anda meydana çıktı, fakat yasallaşması DiVX Networks Inc. ile birlikte oldu.

Yıllar boyunca, DiVX çok fazla avantaj sahibi oldu ve şimdi büyük kar amaçlı bir şirket halini aldı. Bilgisayar ve oyun konsolu oyunları geliştirenlerin, DVD oynatıcı ve DiVX dosyaları oynatabilen taşınabilir veya sabit aygıtların kullandığı dev bir sektör haline geldi. Ücretsiz yayınlanan ve popüler olmayan diğer kod çözücülerin aksine yasal olmasından dolayı lisanslı bir yazılım hizmeti veren DiVX’e, ücretsiz olarak hem de ondan daha performanslı olan rakip bir kod çözücü daha yazıldı: XViD. Film endüstrisi de ticari kuruluşlar gibi teknolojinin gerisinde kalmamak için film formatlarını DiVX’e dönüştürerek internet üzerinden satışa sunuyorlar. XViD ise daha çok bilgisayar tutkunları olan kullanıcılar tarafından tercih ediliyor ve sürekli yaygınlaşıyor.
www.xvid.org

Seda İrengü / PCTIME Ekim 2004
Yazılım / Teknik
Read More 0 yorum | Yazar seda irengü özmen | edit post
Daha Yeni Kayıtlar Önceki Kayıtlar Ana Sayfa

Düşüstü Bilgisever

  • Teknotronik
      Teknoloji ve hayatıma dair..
  • Editör

    Fotoğrafım
    seda irengü özmen
    Evliyim ve aşığım. Sigara kullanmıyorum, konuşmayı ve yazmayı seviyorum, rüyalarımda dahi düşünemeden durduğum 1 saniye daha görülmemiştir...
    Profilimin tamamını görüntüle

    Etiketler

    Blogumulus by Roy Tanck and Amanda Fazani

    Paylas

    AddThis Feed Button
    feedburner

    İzleyiciler

    Tweet takip kuşu

    Lisans

    Creative Commons License
    "Bazı Hakları Saklıdır 2007 - 2009"
    Bu blog içersinde yer alan yazıların tümü "Creative Commons Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 3.0" tarafından lisanslanmıştır. Bu blog içersinde yer alan, sahipleri tarafından üretilen yazıları ve görselleri yukarıdaki lisansın şartlarına bağlı kalarak kopyalayabilirsiniz. Eser ve görsellerin sahibinin adı ve web adresi belirtilerek, hiç bir kopyası ticari amaçla kullanılmadan ve orijnalleri korunarak başka alanlarda yer alabilir.

    Blog Arşivi

    • ►  2009 (11)
      • ►  Haziran (4)
      • ►  Ocak (7)
    • ▼  2008 (35)
      • ►  Aralık (3)
      • ►  Kasım (2)
      • ►  Ekim (3)
      • ►  Eylül (1)
      • ►  Ağustos (1)
      • ►  Temmuz (1)
      • ►  Haziran (2)
      • ►  Mayıs (5)
      • ►  Nisan (5)
      • ►  Mart (8)
      • ▼  Şubat (2)
        • Ses dosyaları yer kaplamasın
        • Codec çözümleri: Filmlerin kod çözücüleri mercek a...
      • ►  Ocak (2)
    • ►  2007 (12)
      • ►  Aralık (1)
      • ►  Kasım (4)
      • ►  Ekim (1)
      • ►  Eylül (1)
      • ►  Temmuz (3)
      • ►  Şubat (2)
  • Arama






    • Ana Sayfa
    • Blog RSS
    • Yorumlar RSS
    • ..

    © Copyright Dü$üstü Bilgisever. All rights reserved.
    Designed by FTL Wordpress Themes | Bloggerized by FalconHive.com

    Başa Dön