• Ana Sayfa
  • Blog RSS
  • Yorumlar RSS
  • ..
Blue Orange Green Pink Purple

Seç birini

del.icio.us Google Reader FriendFeed Twitter Facebook Xing LinkedIn YouTube Vimeo Dailymotion Flickr Picasa Last.fm Ziki

HD kavramları ve logoları

Full HD (1080p) ve HD Ready (720p) kavramları ve logoları 2007'nin son çeyreğinde değişti.

Dijital TV devrinde tüketicisini bilinçlendirme seferberliği yolunda logolarda standartlaşmaya giden sanayi, cihazların üzerinde görmeye başladığımız yeni siyah/beyaz yeni logoların neyi nitelendirdiğini açıkladı.

Şimdiye kadar her firma kendi tasarladığı, markasıyla birlikte lanse ettiği birbirinden farklı logolar kullanıyordu. Tüketiciler de tüm dünyadaki bu logo karmaşası karşısında hangisinin gerçek, hangisinin simgesel olduğunu bilmiyor, hatta bir HDTV’nin üzerinde Full HD yazıyor olsa da cihazın aslında 1080i çıktığını gördüklerinde kafaları karışıyordu. Gerçek Full HD hangisi? HD, 1080i, 720p, HD Ready, 1080p, Full HD… Farklı sayılar, farklı anlamlar…

Artık Full HD logosu da tarihe karışıyor. Bir görüntüleme cihazının tam anlamıyla Yüksek Çözünürlüklü olduğunu ifade edeceği logoyu cihazının üzerinde taşıyabilmesi için en az 1920×1080 piksel çözünürlüğe sahip olması ve 24hz/50hz/60hz gibi farklı 1080p görüntü sinyallerini de destekleyen bir donanım bulundurması gerekmektedir. Bu minimum gereksinimler, Avrupa pazarındaki cihazların üzerinde yer alan ve temsil ettiği çeşitli “Full HD” ve “1080” standartlarına uyumunu iddia eden markaların adına tescil olunmuş logoların hızla çoğalmasının önüne geçmeyi amaçlıyor.

Şimdi geldiğimiz noktada HD Ready olarak bildiğimiz genellikle 720p'yi nitelendiren tanımlama, HD olarak tanımlanan 1080p çözünürlükle birlikte yan yana geliyor. Yani bir Plazma / LCD panel TV, ya HD yayınlarını alıcı/çözücü bir donanıma sahip bir 1080p HD TV’dir ya da 1080p yüksek çözünürlükteki yayınları alıp, işler hale getirip gösterebildiği için 1080p HD Ready’dir.

Logolar neyi tanımlıyor?

HDReady HD Ready
Yüksek Çözünürlüklü 720p ve 1080i sinyallerini kabul etme, işleme ve görüntüleme yapabilen, dijital televizyonlar, monitörler ve projektörlerin dahil olduğu görüntüleme aygıtları için tasarlanmış. HDTV yayınları izleyebilmek için bu cihazlar “HDTV” aygıtı beraberinde sinyalleri alabilir ve çözebilir.

HDTV HD TV
Dijital televizyonlarla birleştirilmiş veya salt dijital uydu alıcısı (set-top box) gibi çeşitli televizyon alıcıları için tasarlanmıştır. 720p ve 1080i HD uydu, kablo veya karasal yayın sinyallerini alabilir ve çözebilir.

HDReady1080p HD Ready 1080p
Plazma / LCD panel televizyon, monitörler ve projektörler gibi görüntüleme cihazları için tasarlanan logo, bu cihazların 720p, 1080i ve 1080p yüksek çözünürlükteki yayınları alıp, işler hale getirip gösterebildiğini tanımlar. 1920x1080 piksel ekran çözünürlüğü olan görüntüleme cihazları “HD Ready 1080p” logosunu taşırlar. HDTV yayınları izleyebilmek için bu cihazlar “HDTV” aygıtı beraberinde sinyalleri alabilir ve çözebilir.

HDTV1080p HD TV 1080p
Plazma / LCD panel televizyon, monitörler ve projektörler gibi görüntüleme cihazları uydu, kablo veya karasal HD yayın sinyallerini (720p, 1080i) alıp çözebildikleri gibi, ayrıca alıcı/çözücü bir donanıma sahip olduklarından 1080p yüksek çözünürlükteki yayınları gösterebildikleri için “HD TV 1080p” logosunu kullanabilirler. Ayrıca 1920x1080 piksel ekran çözünürlüğü olan görüntüleme cihazları “HD TV 1080p” logosunu taşırlar.

EICTA kimdir?
Avrupa Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sanayicileri Birliği "EICTA", kafalarda oluşan soru işaretlerine yanıt vermek ve logo karmaşasının yarattığı bir takım karışıklıkları sonlandırmak adına 2007’nin son çeyreğinde büyük bir atılımda bulundu. Üreticilerin tümü HD TV lisanslarına sahip olmak ve resmi logoyu cihazlar üzerinde kullanabilmek için EICTA'ya başvurmak zorundalar. Peki EICTA kimdir? 1999 yılında kurulan “Avrupa Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sanayicileri Derneği - EICTA”, Avrupa BT ve tüketici elektroniği sektörünü geliştirmek ve sektörün Avrupa Birliği’nde ekonomik büyümeye ve sosyal gelişmeye katkısını sağlamak amacıyla faaliyet gösteriyor. 27 Avrupa ülkesinden 36 ulusal bilişim derneğinin ve 50 şirketin üye olduğu EICTA, 10.000 şirketi, 2 milyondan fazla çalışanı ve 1 trilyon Euro geliri temsil ediyor. EICTA üyeleri arasında TESİD (Türk Elektronik Sanayicileri Derneği), ECID (Elektronik Cihazlar İmalatçıları Derneği) ve TÜBİSAD (Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği) de bulunuyor.
www.eicta.org

Read More 0 yorum | Yazar seda irengü özmen | edit post

Google Samanyolu’nun Gezegenleri




İnternetin sunduğu yolculuk esnasında kaybedilen yolu bulmak için inşa edilmiş, seçenekleri hızlı biçimde önünüze seren arama motorları arasında en hızlısı ve en gelişmiş olanı şüphesiz GOOGLE !

İnternetin geniş kitlelere dünya boyunca yayılmasıyla kişisel bilgisayar kullanıcılarının sayısı da buna paralel artmaya başladı. Kullanım şekilleri, araçları, hızları ve lokasyonları birbirinden farklı olsa bile sonuç olarak herkesin gezindiği sayfalar aynı samanyolunda bulunan gezegenlerden oluşuyor. Sonsuz uzayı andıran genişliği ile koskoca internette, size sunduğu sayısız yolculuk esnasında kaybettiğiniz yolunuzu bulmak için inşa edilmiş, seçenekleri hızlı biçimde önünüze seren arama motorları da mevcut. Arama motorlarının en hızlısı ve en gelişmiş olanı şüphesiz GOOGLE !

Google da ne demek?
Google, İngilizce “googol” kelimesinin üzerinde oynanılmasıyla ortaya çıkmıştır. Amerikalı matematikçi Edward Kasner’ın yeğeni Milton Sorotta tarafından 1 ve onun ardından 100 sıfırın gelmesiyle oluşan rakamı belirten matematiksel terime verdiği isimdir “googol”. Google’ın bu terimi kullanması, şirketin web’deki ve dünyadaki bilgi selini organize etme misyonunu yansıtıyor olmasıdır.

Google ile ne yapılır, ne yapılmaz?
Sadece Amerika’da geçerli olmayan Google hizmetleri bu sefer global düşünülmüş. Arama motorları, faydalı araçlar durumunda kullanılarak ziyaretçilerine daha fazla yardımcı olmayı hedeflemiş. Bu sayede Türkçe içerik ile kullanabileceğimiz arama anahtarları ortaya çıkıyor. Bu anahtarları hayatınızı kolaylaştıracak şekle getirmek sizin elinizde. Başlangıç için size ilham verebilecek yöntemlerden bahsedelim :

* Her an elinizin altında bir Google ister misiniz? O zaman Google Toolbar’ı sitesinden indirin ve kurun. Araç çubuğunun vazifesi sadece arama kutusundan ibaret değil, araç çubuğu ile birlikte sinir bozucu istemeden açılan pop-up reklam pencerelerini engeller, sizin yerinize başvuru ve kayıt formlarını doldurur. http://toolbar.google.com

* Google’a sorularınızı sorabilirsiniz, size elinden geldiğince yardımcı olacaktır. Sorunuzu cevabın formuna göre ifade ederek yazıp cevabınızı alabilirsiniz. Örneğin “Mesaj altına imza nasıl eklenir?” sorusunu yazarak cevabın çok kolay gelmesini sağlayabilirsiniz.

* Sıradaki eski, sıradan bir yöntem ama çok etkili ve önemli. Arama yapacağınız kelimeleri veya ibareleri birlikte ele alarak tırnak içine yerleştirin. Eğer aramada kullanacağınız anahtar kelimelerinizi “modern teknolojiler” şeklinde tırnak içine alırsanız, Google sizin için modern ve teknolojiler kelimelerini ayrı ayrı arayarak zamanınızı boşa harcamamış olacaktır.

* Benzer biçimde, arama sonuçlarının dışında bırakmak istediğiniz kelimeyi ana anahtar kelimenin sağ tarafına yazarak önüne tire (-) işareti koyabilirsiniz. Plajları aramak istiyorsunuz diyelim, ama İstanbul’da olanlar değil. Plajlar –İstanbul örneğinde olduğu gibi anahtar kelime girdiğinizde sonuçlar karşınıza İstanbul’da yer alan plajlar olmadan daha net ve hedefe doğru sonuçlar getirecektir.

* Tüm dünyayı kapsayan White Pages (Beyaz Sayfalar) ve Yellow Pages (Sarı Sayfalar) hizmeti de sağlamaktadır. Phonebook:mavi jeans NY, anahtarı ile arama yaptığınızda Google anında Mavi Jeans’in New York mağaza adresini ve telefonunu size getirecektir. Aynı şekilde kaydedilen şahıs isimleri ile de çalışmakta, elbette iş maksatlı olanları. Bu arada verilen örnekleri denemek isteğinizde anahtarların nasıl ne şekilde kullanıldığına dikkat edin.

* Zor anınızda hesap makineniz olur. 32+2345*3-234= şeklinde bir denklem yazalım bakalım sonucunu doğru hesaplayabilecek mi? Google’ın matematiği de gelişmiş, 6.833 sonucunu verdi.

* Anlamadığınız ölçüm ünitelerinde size yardımcı olmak için ölçü birimi dönüştürücü haline bürünebilir. Santimetrenin kaç inç olduğunu biliyor musunuz? Google arama kutusuna inch in a cm yazın ve sonuçlarına bakın.

* Borsada kağıtlarınız var mı? Peki Google’ın size borsa kağıtlarının fiyatlarını kağıt şeritlere yazan makine ile aynı işlevi göreceğini söylesek? Deneyelim, Turkcell için TCELL veya İndeks Bilgisayar için de INDES yazalım ve bugünkü tabloda değerlerini öğrenelim. Sahip olduğunuz hisse senetlerinin kod adlarını girerek kağıtlarınıza ait fiyatları, grafiklerini, finansal haberleri ve daha fazlasını öğrenebilirsiniz.

* Dünya atlasınız da Google’ın içinde. Gitmeyi düşündüğünüz veya merak ettiğiniz birbirinden harika ülkeleri, şehirleri, tarihi arenaları, sahilleri hatta plajları adını tırnaklar içinde alıntı şeklinde “kelebekler vadisi” örneğinde olduğu gibi yazdığınızda anahtar kelimenizin getirdiği sonuçlar sizi koltuğunuzdan kalkmadan güzel bir yolculuğa çıkaracak.


Ülkemizde her geçen gün artan internet içeriğine ve devletin elektronik ortama entegresi haline gelen e-devlet hizmetlerine rağmen, yaşam standartlarımız içinde sahip olduğumuz bazı bilgileri internette kullanıp verimli veriler haline getiremiyoruz. Google’ın memleketi Amerika’da bahsettiğimiz veriler yararlı bilgilere dönüşebiliyorlar. Bazılarından bahsedelim hemen:

• Bir kenttin alan kodunu girdiğinizde örneğin 650, haritasını ve genel bilgilerini getiriyor.
• UPC barkodunu girdiğiniz ürün hakkında örneğin 036000250015 sayısal değerini yazdığınızda ürünün adını, ait olduğu firma gibi bilgileri veriyor.
• Girdiğiniz uçuş numaraları ile örneğin USAIR 50 kodu uçuş izleme bağlantılarını www.fboweb.com ile www.travelocity.com sitelerinden sağlıyor.
• Bizde kullanılan şase numarası ile aynı vazifeyi gören taşıt ID (VIN) numarasını örneğin JH4NA1157MT001832 rakamlarını yazdığınızda, www.carfax.com sitesi üzerinden ne çeşit araba olduğunu ve durumunu bildiriyor.
• Amerikan Posta Hizmeti üzerinden gönderdiğiniz postanın izleme numarasını girdiğinizde size paketinizin, mektubunuzun durum bilgisini veriyor. Aynı şekilde UPS veya FedEx gibi Amerikan Kargo şirketlerine ait kargolarınızı yine izleme numaraları ile takip edilebiliyor.

Bol Bol Google
Google ana sayfasında (www.google.com) logosunun altında bulunan bağlantıların sonuna yerleştirilmiş more (daha fazla) linkine tıkladığınızda, daha iyi veya daha az bilinen Google özellikleri bulabilirsiniz. Örneğin, Froogle (ürün arama), Haberler, Gruplar (İnternet tartışma panoları), Kataloglar (gözden geçirilmiş yüzlerce ürünün katalogları), Grafikler (sitelerden grafik ve resim bulma), Blogger (kişisel günlük), Yabancı Dillerde Tercüme, Google Cevaplar (profesyonel araştırma ile ödemeli olarak bulunan cevaplar) gibi onlarca Google hizmetini bulabilirsiniz. Tüm listesini ve internet adreslerini aşağıdaki listede bulabilirsiniz.

Web
www.google.com
Images
images.google.com
Groups
groups.google.com
Directory
directory.google.com
News
news.google.com
Catalogs
catalogs.google.com
Labs
labs.google.com
Local
local.google.com
Answers
answers.google.com
University Search
www.google.com/options/universities.html
US Government
www.google.com/unclesam
Linux
www.google.com/linux
Microsoft
www.google.com/microsoft
MAC
www.google.com/mac
BSD
www.google.com/bsd
Language Tools
www.google.com/language_tools
Translate
translate.google.com/translate
Wireless
www.google.com/wml
Froogle
froogle.google.com
Store
www.googlestore.com
Toolbar
toolbar.google.com
Zeitgeist
www.google.com/press/zeitgeist.html
WebBlog
google.blogspace.com


Seda İrengü / PCTIME Eylül 2004
İnternet
Read More 0 yorum | Yazar seda irengü özmen | edit post
Daha Yeni Kayıtlar Önceki Kayıtlar Ana Sayfa

Düşüstü Bilgisever

  • Teknotronik
      Teknoloji ve hayatıma dair..
  • Editör

    Fotoğrafım
    seda irengü özmen
    Evliyim ve aşığım. Sigara kullanmıyorum, konuşmayı ve yazmayı seviyorum, rüyalarımda dahi düşünemeden durduğum 1 saniye daha görülmemiştir...
    Profilimin tamamını görüntüle

    Etiketler

    Blogumulus by Roy Tanck and Amanda Fazani

    Paylas

    AddThis Feed Button
    feedburner

    İzleyiciler

    Tweet takip kuşu

    Lisans

    Creative Commons License
    "Bazı Hakları Saklıdır 2007 - 2009"
    Bu blog içersinde yer alan yazıların tümü "Creative Commons Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 3.0" tarafından lisanslanmıştır. Bu blog içersinde yer alan, sahipleri tarafından üretilen yazıları ve görselleri yukarıdaki lisansın şartlarına bağlı kalarak kopyalayabilirsiniz. Eser ve görsellerin sahibinin adı ve web adresi belirtilerek, hiç bir kopyası ticari amaçla kullanılmadan ve orijnalleri korunarak başka alanlarda yer alabilir.

    Blog Arşivi

    • ►  2009 (11)
      • ►  Haziran (4)
      • ►  Ocak (7)
    • ▼  2008 (35)
      • ►  Aralık (3)
      • ►  Kasım (2)
      • ►  Ekim (3)
      • ►  Eylül (1)
      • ►  Ağustos (1)
      • ►  Temmuz (1)
      • ►  Haziran (2)
      • ►  Mayıs (5)
      • ►  Nisan (5)
      • ►  Mart (8)
      • ►  Şubat (2)
      • ▼  Ocak (2)
        • HD kavramları ve logoları
        • Google Samanyolu’nun Gezegenleri
    • ►  2007 (12)
      • ►  Aralık (1)
      • ►  Kasım (4)
      • ►  Ekim (1)
      • ►  Eylül (1)
      • ►  Temmuz (3)
      • ►  Şubat (2)
  • Arama






    • Ana Sayfa
    • Blog RSS
    • Yorumlar RSS
    • ..

    © Copyright Dü$üstü Bilgisever. All rights reserved.
    Designed by FTL Wordpress Themes | Bloggerized by FalconHive.com

    Başa Dön